Ondanks de schaarser wordende open ruimte stijgt de waardering voor natuur en landschap.Steeds meer mensen doen een beroep op de diensten van Regionaal Landschap Rivierenland om kleine landschapselementen te integreren in hun tuin of op hun land.

Naast heggen, hagen en houtkanten worden ook poelen steeds populairder.

Dit is goed nieuws, want poelen zijn waardevolle minibiotopen waar heel wat planten en dieren dankbaar gebruik van maken. Het water in de poel betekent leven en biedt een grote diversiteit van organismen op een kleine ruimte.

Bovendien zijn poelen niet alleen heuse ecosystemen, maar ook plekjes waar je als mens heerlijk bij kan wegdromen, verklaart Elly Vaes (projectmedewerker poelen) het succes van de poel in Rivierenland.

Sinds 2010 heeft Regionaal Landschap Rivierenland 30 poelen aangelegd en hersteld. Voor 2013 zijn er nu al meer dan 20 aanvragen ingediend. Kortom, de poel herovert stilaan zijn plaats in het landschap. Nieuw is de samenwerking met Eco². Een initiatief van de Boerenbond, VLM en agro-aanneming waarbij lokale landbouwers worden ingeschakeld om agrarisch aannemingswerk uit te voeren.

De landbouwer neemt de natuurbeheerswerken, in dit geval de aanleg van een poel, op in zijn bedrijfsvoering en krijgt er een marktconforme vergoeding voor. Regionaal Landschap Rivierenland is zeer tevreden over de samenwerking en de kwaliteitsvolle uitvoering. Het resultaat is een economische en ecologische meerwaarde, een ECO²-resultaat, aldus Elly Vaes.

Omdat een poel onderhoud vraagt organiseert Regionaal Landschap Rivierenland jaarlijks ook een cursus voor eigenaars van poelen en natuurliefhebbers. Deze cursus bestaat uit een theoretisch gedeelte waarbij de deelnemers leren hoe een poel functioneert en hoe je deze best kan onderhouden. Tijdens het praktische gedeelte wordt er effectief in de poel zelf gedoken. Plezierig, leerrijk en ideaal voor natuur en omgeving.

 
Algemene doelstelling Regionaal Landschap Rivierenland
Regionaal Landschap Rivierenland werkt samen met de lokale overheden (provincie Antwerpen en de 12 gemeenten Niel, Boom, Rumst, Willebroek, Mechelen, Bonheiden, Sint-Katelijne-Waver, Putte, Lier, Heist-op-den-Berg, Berlaar en Nijlen) en de lokale verenigingen voor natuur, toerisme, landbouw en wildbeheer aan positieve projecten (rond draagvlakverbreding én op terrein) binnen de thema’s natuurontwikkeling, landschapsherstel, streekidentiteit, kleine landschapselementen, natuureducatie en natuurrecreatie.

Ook de bewoners worden zoveel mogelijk bij de projecten betrokken.

Foto's B. Vermylen / Nnieuws.